Rosacea

Rosacea

Zowel oorzaak als symptoom verschillen per persoon en daardoor is er geen standaardbehandeling mogelijk voor rosacea. Vaak is het een combinatie van oorzaken waardoor er ook diverse behandelingen gecombineerd moeten worden. Rosacea wordt wel eens verward met Dermatitis Perioralis, dit is een huidondsteking die alleen voorkomt rondom de mond en rond de ogen. Dermatitis Perioralis wordt veroorzaakt door corticosteriƶiden of creme’s die de huid afsluiten.

Behandeling rosacea

De volgende behandelingen zijn mogelijk:

  • Vitamine A: het is bewezen dat mensen met Rosacea een chronisch tekort hebben aan vitamine A. Dit kan oraal worden ingenomen, maar ook uitwendig gebruikt worden in de vorm van Retinol
  • Huidverzorging: een reiniging dient mild te zijn, PH neutraal. De verzorging dient een lage percentage retionol vitamine A te bevatten. De huid dient beschermt te worden tegen UV licht.
  • Huidbehandelingen: de kunst is om de huid te vernieuwen en te genezen, zonder dat de schadelijke elementen (bacteriĆ«n), demodex-mijt) zich ook vernieuwen. Hiervoor is vitamine A een geschikte werkstof. Vitamine A zorgt voor cel vernieuwing en verstevigt de haarvaten. Ontstekingen worden voorkomen en de gezonde celdeling komt weer op gang.
  • Gezonde leefstijl: een gezonde leefstijl zorgt ervoor dat alle processen in het lichaam in balans komen en blijven. Zo kan ook bepaalde voeding Rosacea triggeren. Dit verschilt per persoon. Dit kan uitgezocht worden.

De meest ideale behandelingen zijn de lifting van Deynique die de huid ontslakt en de VI Peel die de huid vernieuwen. Ook is Ledlicht met het deesse masker een behandeling die de Rosacea huid doet verbeteren.

Voor thuisgebruik is er een verzorging met een Vitamine A (Retinol) en een milde reiniging.

Voedingsstoffen die in aanmerking komen als trigger voor Rosacea:

  • spicy voeding
  • alcohol (vooral wijn)
  • azijn, marinades, citrusvruchten en sappen, bananen, rode pruimen, rozijnen, vijgen
  • pasta’s, kaas, chocolade, zure room, lever, aubergines, spinazie, avocado
  • sojaproducten, kunstmatige zoetstoffen, lightproducten
  • conserveringsmiddelen, voedingskleurstoffen, smaakversterkers.

Deze adviezen zijn zeker niet voor alle mensen met Rosacea van toepassing. Soms hebben mensen ook een histamine-intolerantie. De darmen dienen dan weer tot rust te komen zodat ze weer histamine kunnen afbreken. Gebruik dan zeker geen prikkelende voeding. Ter ondersteuning kunt u de Nutrie cosmetics gebruiken van LaViesage.

Wat is de demodex-mijt?

De Demodex is een mijt en wordt onderverdeeld in de parasieten. Hij leeft van epitheelcellen en huidolie kan zich zo voortplanten. Hij houdt van een basische omgeving en kan niet tegen vitamine A. De demodex mijt is aanwezig op elke huid maar bij Rosacea is hij wel 10X zoveel aanwezig. Het schijnt dat de uitwerpselen van deze mijt de ontstekingen veroorzaken.